MacBook pil ömrünü artırmanın püf noktaları. Bu 10 ayar ile ilk günkü performansına kavuşuyor
MacBook pil ömrü diğer bilgisayarlara kıyasla daha tatmin edici. Ancak bu süreyi daha fazla uzatmak mümkün. İşte MacBook bilgisayarlarda pil ömrünü artırmanın püf noktaları.
Bilgisayar sektöründe özellikle dizüstü modeller söz konusu olduğunda Apple, MacBook modelleriyle dikkatleri üzerine çekiyor.
Son yıllarda geliştirdiği M serisi işlemciler ile çok önemli yol kat eden Apple, macOS yazılımıyla bunu bir adım daha ileriye götürdü. Artık MacBook'lar hem daha iyi performans sergilerken hem de pili daha geç sürede bitiyor. Ancak giderek eskiyen bir MacBook'unuz var ise birkaç ayar yaparak pil ömrünü artırabilirsiniz.
MACBOOK PİL ÖMRÜNÜ ARTIRMANIN ETKİLİ YOLLARI
Bilindiği üzere MacBook'lar kutudan ilk çıktığında şarjları neredeyse kusursuz denecek kadar iyi dayanıyor.
Ancak zamanla kullanıma da bağlı olarak bu süre kademe kademe düşüyor. Yüklenen uygulamalar, sürekli yapılan çalışmalar ve geçirilen her dakika pil ömrünü harcıyor. Ancak bunun önüne geçmenin pek çok yolu var. Gelin, MacBook pil ömrü nasıl artırılır püf noktalarına bakalım:
1- EKRAN PARLAKLIĞINI DÜŞÜRÜN
Her teknolojik alette işe yarayan bu yöntem, parlak ve net görüntüler sunan MacBook bilgisayarlara doğrudan etki ediyor.
MacBook’unuzun ekranı, pil ömrünü belirlemede önemli bir rol oynuyor. Ekran ne kadar parlaksa, bu parlaklığı sürdürmek için pilden o kadar fazla enerji çekiyor ve bu da pilin daha hızlı tükenmesine neden oluyor.
Eğer ekran parlaklığı %50'nin üzerindeyse şarjınız daha çabuk biter. Ancak bunu daha düşük bir oranda tutarsanız kesinlikle pilin biraz daha iyi dayandığını fark edeceksiniz.
F1 ve F2 tuş takımlarıyla parlaklığı kısıp yükseltebilirsiniz.
2- EKRAN ZAMAN AŞIMINI AZALTIN
Konu ekrandan açılmışken zaman aşımının da öneminden bahsetmek lazım.
Pil ömrünü en üst düzeye çıkarmak için, MacBook’unuzda ekran koruyucu kullanılması asla tavsiye edilmiyor. Çünkü ekran koruyucu, ekranı sürekli açık tuttuğu için bu, pilin sürekli olarak enerji harcamasına neden oluyror. Ayrıca ekran zaman aşımını mümkün olan en kısa süreye ayarlayın.
Ayarlar > Kilit Ekranı bölümüne giderek ekran zaman aşımını kendi tercihinize göre ayarlayabilirsiniz.
3- KLAVYE IŞIĞINI KAPATIN
Güzel görünüm sağlasa da klavye ışıkları arka planda pil tüketen önemli etkenlerden biri.
Ekran gibi, MacBook’un klavye ışıkları da pili yiyip bitiriyor. Her ne kadar loş bir odada ya da gece çalışırken yeni kullanıcılar için işe yarasa da, bilgisayara alışık biriyseniz pek de bir anlamı yok.
Bu yüzden, ihtiyacınıza göre ışığı kısmakta ya da komple kapatmakta fayda var. Ayarları açın, Klavye bölümüne gidin ve “Klavye parlaklığı” kaydırıcısından ışığı en kısığa getirin ya da tamamen kapatabilirsiniz.
4- WIFI VE BLUETOOTH'U KAPATIN
Tıpkı akıllı telefonlarda olduğu gibi Wifi ve Bluetooth bağlantıları da pil ömrünü düşüren özelliklerden. Evet kesin olarak bir ihtiyaç olduğu bilinse de, eğer lazım değilse Wifi ve Bluetooth ayarlarını mutlaka kapatın. Etkisini uzun vadede göreceksiniz.
5- GEREKMİYORSA KONUM SERVİSİNİ KAPATIN
Konum servisleri etkinleştirildiğinde, MacBook’unuzun konumunu belirlemek için arka planda sürekli olarak çalışmaya devam eder; bu da, diğer tüm aktif işlemler gibi pil tüketimini arttırır.
Elbette, seyahat ederken MacBook’unuzun yerini “Bul” (Find My) uygulaması üzerinden takip etmek gibi durumlarda konum servisleri faydalı olabilir. Ancak evdeyken ya da cihazınızın yerini sürekli takip etmeniz gerekmiyorsa, bu özelliği devre dışı bırakabilirsiniz.
Ayarlar > Gizlilik ve Güvenlik > Konum Servisleri sekmesine giderek konum servislerini kapatabilirsiniz.
6- GEREKMİYORSA BAŞLANGIÇ UYGULAMALARINI KAPATIN
Açılış sonrası direk çalışma eylemine geçen uygulamalar, eğer başlangıçta açıksa pil ömrünü daha kısa sürede bitirebilir.
Eğer bu uygulamalar sizin için gerekli değilse, onları başlangıçta otomatik olarak açılmaktan çıkararak hem sistem performansını artırabilir hem de pil ömrünü uzatabilirsiniz.
7- PİL AYARLARINI OPTİMİZE EDİN
Düşük Güç Modu’nun yanı sıra, MacBook’unuzdan daha uzun süre pil kullanımı elde etmenizi sağlayacak birkaç ek ayar daha bulunuyor.
Eğer sistem performansını sınırladığı için Düşük Güç Modu’nu kullanmak istemiyorsanız, farklı enerji tasarrufu ayarlarını etkinleştirerek pil ömrünü alternatif bir yol ile uzatabilirsiniz.
Bunun için Ayarlar > Pil > Seçenekler bölümüne gidin ve "Pildeyken ekranı biraz karart" seçeneğinin yanındaki anahtarı aktif hale getirin.
Bu arada aynı menüde bulunan "Pildeyken video yayını için optimizasyon yap" seçeneğini de açabilirsiniz. Bu özellik, daha fazla enerji tüketen yüksek dinamik aralık (HDR) içerikleri standart dinamik aralık (SDR) ile değiştirerek enerji tasarrufu sağlayacaktır.
8- KULLANMADIĞINIZ UYGULAMALARI KAPATIN
Siz kullanmasanız da arka planda açık bıraktığınız uygulamalar şarjı sömürmeye devam ediyor.
Pek çok kullanıcı, bir uygulamayı aktif olarak kullanmasa da onu kapatmayı unutabilir ve başka bir tam ekran çalışma alanına geçebilir. Ancak arka planda açık kalan bu uygulamalar, sistem kaynaklarını kullanarak pilin daha kısa dayanmasına neden olur. Dolayısıyla işiniz yoksa kullanmadığınız uygulamaları kapatmanızda fayda var.
9- MACBOOK SICAKLIĞINI KONTROL ALTINA ALIN
Son olarak sıcaklığa da dikkat etmeniz gerekiyor. MacBook Air modelleri, aktif bir soğutma mekanizmasına sahip olmadığı için bu nedenle, MacBook Pro modellerine göre daha hızlı ısınma eğiliminde; çünkü MacBook Pro’lar bir veya iki soğutma fanına sahipt. Öte yandan ısı, bataryalar için genellikle zararlı ve eğer bir MacBook Pro kullanıyorsanız, fanlar için de enerji harcıyor olacaksınız.
Kaynak: howtogeek.com
Derleme: techturco.com