Zuckerberg: WhatsApp ve Instagram, Meta tarafından satın alındıktan sonra daha iyi hale geldi ve hiçbir baskı olmadı

ABD'deki Federal Ticaret Komisyonu tarafından açılan antitröst davasında ifade veren Meta CEO'su ve kurucusu Mark Zuckerberg, sahip olduğu platformların hangi amaçla satın alındığını açıkladı.

Dünyanın en popüler sosyal medya ve mesajlaşma platformlarını bünyesinde barındıran Meta, yıllar içinde hem gelirlerini katladı hem popülerliğini sürdürdü.

Meta CEO'su ve aynı zamanda kurucusu Mark Zuckerberg, ABD'deki Federal Ticaret Komisyonu tarafından açılan antitröst davasında, WhatsApp ve Instagram'ın satın alınmasının rakipleri bastırma amacı taşımadığını belirtti.

"WHATSAPP İLE FACEBOOK'UN REKABETİ SON DERECE DÜŞÜK"

Davada Federal Ticaret Komisyonu, Zuckerberg'in WhatsApp'ı, anlık mesajlaşma uygulamasının olgun bir sosyal medya işletmesine dönüşmesinden ve FaceBook ile rekabet etmesinden endişe ettiği için satın aldığına inanıyordu.

Ancak Zuckerberg tanık kürsüsünde FTC'nin açıklamasını dikkate aldığını kabul ettiğini fakat WhatsApp'ın kurucusuyla görüştükten sonra WhatsApp'ın Facebook ile rekabet etme ihtimalinin son derece düşük olduğuna inandığını ifade etti.

Aynı zamanda Zuckerberg, WhatsApp’ın erken dönem kullanıcı artışının, çoğu kullanıcının çevrim içi iletişim şeklinin bir dönüşüm geçirdiğini gösterdiğini belirtti; bu dönüşüm, Facebook gibi açık platformlardan daha “özel” platformlara kayma şeklinde oldu.

REKABETİ BASTIRMAK İÇİN SATIN ALINMADI

Öte yandan Zuckerberg, WhatsApp’ı satın almasının amacının Facebook’u bu değişime uyarlamak olduğunu, rekabeti bastırmak için olmadığını da ifade etti. Ayrıca Meta’nın her yıl reklamlardan 10 milyar dolar gelir elde ettiğini de vurguladı.

PEKİ INSTAGRAM'I NEDEN SATIN ALDI?

Instagram hakkında sorulduğunda, Federal Ticaret Komisyonu bazı dahili e-postalara dayanarak Zuckerberg’in Instagram’ı “rakipleri ortadan kaldırmak” amacıyla satın aldığını öne sürdü.

Bu iddiaya karşılık Zuckerberg ise Instagram’ı satın aldığında kullanıcı sayısının yaklaşık 10 milyon olduğunu ve bu satın almayı yaparken böyle bir düşüncesinin kesinlikle olmadığını söyledi. Satın alma işleminden yıllar sonra, kullanıcı sayısı 1 milyara ulaştığında Instagram’ın Facebook ile rekabet edebileceğinden endişe duymaya başladığını belirtti.

Ayrıca, eğer Instagram satın alınmamış olsaydı, bugünkü başarısını yakalamasının “neredeyse imkânsız” olacağını öngördüğünü de ifade etti.

Kaynak: İthome