Silikon Vadisi’ni sarsan adam: DeepSeek’in kurucusunun dünyayı şaşırtan hikayesi

Sadece iki haftada adını tüm dünyaya duyuran DeepSeek’in kurucusunun hayatı, dünyayı şaşırtan ilginç bir hikayeye sahip.

Yapay zeka devrimi her ne kadar OpenAI ile başlasa da, görünüşe bakılırsa sadece OpenAI ile devam etmeyecek. Rakipler günden güne artarken, Çinli teknoloji devleri de kendi AI modelleriyle ABD’li şirketlere için tehdit oluşturuyor. 

Piyasaya çıktıktan sadece iki hafta sonra tüm dünyaya adını duyuran DeepSeek, düşük bütçeyle en iddialı yapay zeka modeli nasıl olur bunun örneği gösterdi. Gerek Microsoft gerek OpenAI ve Google gibi şirketler, bu küçük şirketin başarısı karşısında neye uğradığını şaşırdı. Bu başarı DeepSeek R1 ile ortaya koyulurken, kurucusunun mücadelesi ise taktir edildi.

Peki DeepSeek’in kurucusu hakkında ne biliyorsunuz? İlginç bir hayat hikayesine sahip olan bu adam Silikon Vadisi’nde adeta deprem yarattı. 

40 yaşındaki  Liang Wenfeng, hem kendi anavatanı Çin hem de ABD’de ortaya koyduğu başarıyla konuşulmaya başlandı. 

z

Öyle ki Wenfeng bu hafta ülkesinde kahraman gibi görülürken, Başbakan Li Çiang de kendisini makamına davet ederek görüştü.

Bu başarısıyla kahraman ilan edilen 40 yaşındaki başarılı girişimci, "Mütevazı sayıda yapay zeka çipi ve küçük bir mühendis ekibiyle, ABD'nin teknoloji devlerinden oluşan devasa rakiplere karşı mücadele eden dijital bir Davut." olarak ilan edildi.

Öte yandan DeepSeek'in ABD'li rakiplerinden daha kısa sürede ve çok daha az maliyetle geliştirdiği AI modelinin başta Nvidia şirketinin piyasa değerinden 600 milyar dolar silinmesini tetiklediği hatırlatılan haberde, Liang'ın bu hafta doğup büyüdüğü köyüne dönüşünde kahraman gibi karşılandığı aktarıldı.

KÖYÜNDE GURURLA KARŞILANDI

Çin'deki Ay Yeni Yılı tatilinde güvenlik görevlileri eşliğinde Guangdong eyaletinin güneyindeki Mililing köyünü ziyaret eden Liang için hazırlanan bir pankartta "Liang Wenfeng, kırsal kalkınmaya güç katmak için memleketine dönüyor" ifadesi yer aldı. Bir diğer pankartta ise "Memleketinin gururusun" sözleri dikkat çekti.

Çinli girişimci Liang'ın köydeki aile evi, kendisinin nerede büyüdüğünü görmek isteyenler için beklenmedik bir hac yeri haline geldi. Ancak komşuları başarılarını övse de, hiçbiri Silikon Vadisi'nde varoluşsal bir paniğe yol açan gizemli adamın şu anki hayatı hakkında pek bir şey söyleyemedi. DeepSeek ve Liang, FT'nin yorum talebine yanıt vermedi.

BAŞARILI BİR AİLEYE SAHİP

Köylüler, Liang'ın eğitimci bir aileden geldiğini, ebeveynleri ve dedesinin öğretmenlik yaptığını belirterek, "Ailesi iyi insanlar. Liang, küçük yaşta eğitim için köyden ayrıldı" dedi.

Diğer yandan Liang'ın eğitim gördüğü yakındaki kasabanın ortaokulunda görev yapan bir öğretmen ise, onun 50 kişilik sınıfta "nazik ve uyumlu" bir öğrenci olarak öne çıktığını söyleyerek, "Özellikle matematikte oldukça başarılıydı. Çizgi roman okumayı çok severdi" dedi.

Liang'ın 2002'de bilgisayar bilimleri okumak üzere Zhejiang Üniversitesi'ne gittiği, lisans ve yüksek lisansını burada tamamladığı, hareket algılama algoritmaları hakkında bir tez yazdığı aktarıldı.

GELİŞTİRDİĞİ ALGORİTMA MİRASINA MİRAS KATTI

Ayrıca 2010'da mezun olduktan sonra bir süre serbest çalıştığı, 2015'te kendi hedge fonu High-Flyer'da yazılım becerilerini hisse senedi işlem algoritmalarında kullandığı aktarılan yazıda, söz konusu fonun Çin'in en başarılı fonlarından biri haline geldiği belirtildi.

Buna ek olarak borsadan bir servet kazandıktan sonra 2023'te DeepSeek'i kurarak yapay zekaya yönelen Liang'ı tanıyan rakip bir fon şirketinin yöneticisi onun için şu ifadeleri kullandı:

"Bizden farklı çünkü gerçek bir mühendis. Bir mühendis gibi düşünüyor ve hareket ediyor. Biz insanları ve fonları yönetirken o her gün kod yazıyor."

Şu anda DeepSeek henüz başlangıç olmasına rağmen ChatGPT ve Google Gemini gibi modellere kafa tutuyor. Üstelik bazı testlerinde düşük maliyetli bu yapay zeka modeli rakiplerini geride de bırakmayı başardı. Bakalım yakın gelecekte neler olacak, bekleyip göreceğiz.