TechTurco- Türkiye, özellikle son 10 yılda savunma sanayii alanında dışa bağımlılığı önemli ölçüde azalttı. Baykar’ın dünya devleri arasına girmesinin yanı sıra, diğer yerli savunma şirketleri de yeni ve dikkat çeken projeleriyle yükselişini sürdürüyor. TUSAŞ firması da bu şirketler arasında oldukça büyük bir önem taşıyor. Peki TUSAŞ nedir, TUSAŞ ne üretiyor ve yerli şirket mi?
Aselsan, STM, TUSAŞ… Bu üç isim, Türk savunma sanayiinin önde gelen firmaları arasında. Benzer şekilde Roketsan da listede. Ancak bunlar arasından bugün TUSAŞ’ı konuşacağız.
Çünkü yerli şirket 23 Ekim’de Ankara’da bir terör saldırısına uğradı ve dünya basınında yankı uyandırdı. Hain terör saldırısında hedef 15 bin çalışanı bulunan TUSAŞ’tı. Bu nedenle bugün ana başlığımız bu şirket. Peki TUSAŞ nedir, Türkiye için neden önemli? TUSAŞ ne üretiyor? İşte yerli savunma şirketi hakkında merak edilen her şey… Öyle iddialı projelre imza attı ki. Gelin yakından göz atalım…
TUSAŞ NEDİR, NE ZAMAN KURULDU?
İlk olarak buradan başlayalım. Yerli savunma sansayii şirketinin özel bir mülk olduğuna dair kafada soru işaretleri dolaşıyor.
Ancak durum tam olarak öyle değil. TUSAŞ, Türkiye Cumhuriyeti devletinin savunma ve havacılık sektörüne yönelik stratejik bir kuruluşu olarak faaliyet gösteriyor.
Türkiye’deki kamu ve özel sektör ortaklarının bir araya gelmesiyle kurulan şirket, Savunma Sanayii Başkanlığı (SSB) ile yakın işbirliği içinde çalışırken, devlet tarafından fonlanıyor. Diğer yandan Türk Havacılık ve Uzay Sanayii A.Ş. (TAI) olarak da bilinen TUSAŞ, Türkiye’nin savunma sanayiinde önemli bir yere sahip. Yerli savunma şirketi, Türk Silahlı Kuvvetlerini Güçlendirme Vakfı’na (TSKGV) bağlı ve hisselerinin %54,49’u bu vakfa ait. Ek olarak, Savunma Sanayii Başkanlığı’nın %45,45 ve Türk Hava Kurumu’nun (THK) %0,06 oranında hissesinin bulunduğu da aktarılan bilgiler arasında.
TUSAŞ NE ÜRETİYOR?
Tıpkı Baykar gibi TUSAŞ’da çok önemli projeleriyle dikkat çekiyor. Savunma sanayii alanında iddialı ürünleri bulunan yerli savunma şirketi, Milli Muharip Uçak’ın yanı sıra, HÜRKUŞ, HÜRJET ve ANKA gibi önemli projeleri geliştirdi, üstüne katarak ilerlemeye devam ediyor. TUSAŞ’ın ürettiği başlıca ürünler kısaca şöyle:
1-Milli Muharip Uçak (KAAN): Türkiye’nin ilk yerli savaş uçağı projesi
2-HÜRKUŞ: Eğitim ve hafif taarruz uçağı
3-HÜRJET: Jet eğitim ve hafif taarruz uçağı
4- ANKA: Orta irtifa uzun havada kalışlı insansız hava aracı (İHA) projesi
5- GÖKTÜRK Uyduları: Keşif ve gözetleme uyduları
NEDEN TUSAŞ HEDEF ALINDI?
Türkiye’nin önemli değerlerinden TUSAŞ, 23 Ekim’de teröristlerin hedefi oldu. Ankara Kazan’da yapılan saldırıda ne yazık ki 5 şehit ve çok sayıda yaralı olduğu açıklandı. Teröristlerin TUSAŞ’ı seçmesinin kesin bir açıklaması bulunmuyor. Fakat SAHA EXPO etkinliği ile aynı gün yapılan saldırı kafalarda soru işaretleri oluşturdu. Özellikle Türk savunmasının önemli markalarından biri haline gelen TUSAŞ’ın seçilmesi, en iyi savunma sanayii ürünleri geliştiren şirket olmasından kaynaklanabilir. Yine de bu konu hakkında kesin bir şey söylemek mümkün değil.
Havacılık ve uzay sanayisinde küresel ilk yüz oyuncu arasında yer alan Türk Havacılık ve Uzay Sanayii, proje konularına bağlı olarak;
-Havacılık Yapısalları Grubu
-Uçak Grubu,
-Helikopter Grubu,
-İnsansız Hava Aracı (İHA) Sistemleri Grubu,
-Uzay Sistemleri Grubu,
-Milli Muharip Uçak Grubu
-Mühendislik Grubu
olmak üzere altı stratejik iş merkezi bünyesinde örgütlenmiştir. Ayrıca, Türk Havacılık ve Uzay Sanayii tarafından tasarlanan/üretilen tüm ürünlerle ilgili olarak entegre lojistik destek hizmeti sağlanmaktadır.
TUSAŞ MÜDÜRÜ KİMDİR?
Yıllarca Temel Kotil TUSAŞ’ta müdür olarak görev yaparken, 11 Haziran 2024 tarihinde yerine Mehmet Demiroğlu getirildi.
TUSAŞ MÜDÜRÜ MEHMET DEMİROĞLU KİMDİR?
TUSAŞ’ın çiçeği burnunda müdürlerinden Mehmet Demiroğlu, iyi bir CV’ye sahip.
Ntv.com.tr’nin derlediği habere göre Mehmet Demiroğlu makine mühendisliği alanında Yıldız Teknik Üniversitesi’nden lisans derecesini aldıktan sonra, yüksek lisans ve doktora eğitimlerini Renssealer Polytechnic Institute’ta tamamladı. Kariyerine Eskişehir Hava İkmal Merkezi’nde Havacılık ve Uzay Mühendisi olarak başladı ve sonrasında Advanced Innovative Technologies’de Proje Mühendisi olarak çalıştı.
2001-2004 yılları arasında Pro/Solutions International’da Proje Yöneticisi olarak görev aldı ve ardından GE Global Research Center’da Tasarım Mühendisi olarak çalıştı. GE Energy Storage ve GE Energy’de çeşitli mühendislik pozisyonlarında bulunan Demiroğlu, 2012 yılında GRTC şirketini kurarak Genel Müdürlük görevini üstlendi.
Son olarak Temel Kotil’in istifa etmesiyle birlikte haziran ayında TUSAŞ genel müdürlük koltuğuna oturdu. Şu anda aktif olarak görevini yürütmektedir.
Kaynak: TUSAŞ