Giyilebilir teknolojiler, son birkaç yılda popüler hale geldi ve her yıl kullanıcı sayısı da giderek artıyor. Ancak her teknolojik cihazın sağlık üzerinde etkileri olduğunu anlamasak da biliyoruz.
Bunlar akıllı saatler için de geçerli. Henüz geçtiğimiz günlerde Apple Watch’ların kayışlarında kansere neden olabilecek PFAS tespit edilmişti. Apple ise bu iddiaları hemen yalanladı.
Şimdi bu kervana Google’ın giyilebilir teknoloji markası Fitbit’te katıldı. Teknoloji devinin uygun fiyatlı saatler piyasaya süren alt markası, Ionic akıllı saatlerindeki ısınma problemleri nedeniyle 12,25 milyon dolar para cezası aldı ve bu ödemeyi de kabul etti.
FITBIT IONIC SAATLERİNDE SAĞLIĞI TEHLİKEYE ATAN PROBLEM TESPİT EDİLDİ
Teknoloji medyasından phonearena.com’un haberine göre, 2018 ve 2019 yıllarında ve 2020'de Fitbit, Ionic akıllı saatlerinin tüketiciler tarafından giyilirken aşırı ısındığına dair çok sayıda rapor aldı ve bu durum bazı tüketicilerin kollarında veya bileklerinde ikinci derece ve üçüncü derece (!) yanıklar da dahil olmak üzere yanıklar yaşamasına neden oldu.
GÜNCELLEME YAYINLANMIŞTI
Yaşanan durumun farkında olan Fitbit, 2020'nin başlarında pilin aşırı ısınma olasılığını azaltmak için bir ürün yazılımı güncellemesi yayınlasa da şirket, giyilebilir cihazın aşırı ısınması nedeniyle tüketicilerin yanıklar yaşadığına dair raporlar almaya devam etti.
Firma, her olasılığa rağmen akıllı saatlerin önemli bir ürün tehlikesi yaratabilecek veya ciddi yaralanma riski yaratabilecek bir kusur içerdiği sonucunu makul şekilde destekleyen bilgilere sahip olmasına rağmen, gerektiği gibi derhal CPSC'ye bildirimde bulunmadığı için Komisyon tarafından para cezasına çarptırıldı.
2022’DE AKILLI SAATLER TOPLANDI
Öte yandan Mart 2022'de CPSC (Tüketici Ürün Güvenliği Komisyonu) ve Fitbit, Ionic akıllı saatlerinin geri çağrıldığını duyurdu.
Yapılan açıklamada ise, şirketin akıllı saatin pilinin aşırı ısındığına dair ABD'de en az 115 rapor aldığı, bunlar arasında ABD'de 78 yanık yaralanması raporunun bulunduğu, bu vakaların iki tanesinin üçüncü derece yanık ve dört tanesinin ikinci derece yanık olduğu belirtildi.
Tüm bu gelişmelerin ardından komisyon, 12,25 milyon dolarlık sivil cezanın yanı sıra, Fitbit’in Tüketici Ürün Güvenliği Yasası'na (CPSA) uyumu sağlamak için tasarlanmış iç kontroller ve prosedürleri sürdürmesini gerektiren bir uzlaşma anlaşması yapıldığını açıkladı.
Ayrıca Google’a ait Fitbit markası, artık uyum programı, iç kontroller ve uyum politikalarının, prosedürlerinin, sistemlerinin ve eğitimin etkinliğine ilişkin iç denetimi hakkında yıllık bir rapor sunmak zorunda kalacak.
Ancak söz konusu problemin şu an için güncel modelleri etkilemediğini belirtelim.
2018, 2019 ve 2020 modeller sorundan muzdaripken, daha sonraki yıllarda piyasaya çıkan saatler için aynı durum bildirilmedi.
Peki sizler Fitbit akıllı saatler kullanıyor musunuz? Deneyimlerinizi yorumlarda paylaşmayı unutmayın.
Kaynak: Phonearena
Kaynak: cpsc.gov