ChatGPT’nin dudak uçuklatan su tüketimi belli oldu: Uzmanlardan acil uyarı, Japonya kadar tüketebilir

Su krizinin yaşandığı bu dönemde yapay zekanın da bu tüketime ortak olması ortalığı alevlendirdi. ChatGPT’nin her sorgusu için tükettiği su miktarı, uzmanları acil uyarıya teşvik etti.

ChatGPT’nin dudak uçuklatan su tüketimi belli oldu: Uzmanlardan acil uyarı, Japonya kadar tüketebilir

Yapay zekanın gelişimi devam ederken, yenilikçi teknolojiler beğenileri kazanıyor. Elbette bu teknolojinin gelişmesi kullanıcı açısından iyi izlenimler verse de, yaşam alanındaki tehlikeyi de gözler önüne seriyor.

Bunlardan biri de su tüketimi. Evet, ChatGPT, her sorgu başına ortalama yarı litre su tüketiyor. Bu oranlar günden güne artarken, uzmanlar artık acil uyarılarda bulunmaya başladı.

CHATGPT’NİN TÜKETTİĞİ SU MİKTARI TEHLİKE SAÇIYOR

Geçtiğimiz günlerde ChatGPT’nin haftalık 300 milyon kullanıcısı olduğu açıklandı. Sam Alman bu rakama ulaştıklarından memnuniyet duyduklarını söylerken, gelecekte daha fazla kullanıcıya ulaşacaklarını umut ettiklerini belirtti. Tabii Altman için değirmen döner. Fakat bu kadar su tüketiminin gelecekte büyük riskleri de beraberinde getireceğini söylemek mümkün.

 Bir uzman, bir konferansta yaptığı konuşmada, gelişen uçak şirketi için bu iyi bir haber olsa da, bunun çevre üzerinde büyük bir etki yaratmasının beklendiğini söyledi. Üretken yapay zekanın hızlı gelişiminin çevre üzerinde zararlı bir etkisi olacağını da aktardı.

JAPONYA KADAR ENERJİ TÜKETEBİLİR

Açıklamalarını sürdüren uzman, sürdürülebilirlik planları hayata geçirilmediği takdirde yapay zeka alanının bir yıl içinde Japonya kadar enerji tüketeceğini öngördüğünü ifade etti.

Sydney Morning Herald'ın haberine göre, kısa bir süre önce The Age'in yapay zeka alanında en etkili 100 kişi listesinde yer alan Avustralyalı yapay zeka uzmanı Profesör Kate Crawford, bu sistemlerin gezegeni sinsi ama kalıcı yollarla yeniden şekillendirdiği uyarısında bulundu. İklim değişikliğinin kaçınılmaz olduğunu ve küresel karbon ayak izinin azaltılmasını zorunlu hale getirdiğini belirtti ve açıklamalarını şöyle sürdürdü:

“Yüzyılın ortasına kadar karbonsuzlaştırma yönünde çalışmak için muazzam bir baskı altındayız. İklim değişikliği durdurulamaz. Dolayısıyla teknoloji milyarderleri için bile bu, hepimizin arkasında durması gereken bir konu olmalı çünkü açıkçası, sanayileşmiş dünyada olduğu kadar çok enerji kullanan ve büyük bir karbon ayak izi üreten sistemler inşa etmekle kaybedecek zamanımız yok. Bunu yapmanın zamanı değil.”

Crawford, ChatGPT sorgularını doğal kaynak ölçümleriyle karşılaştırarak her aramada yarım litre suyun israf edildiğini söyledi. Sadece bu karşılaştırma bile işletmelerin yapay zeka yarışında kimin önde olduğuna değil, hangi kuruluşun sürdürülebilirliğe daha fazla odaklandığına odaklanmaları gerektiğini gözler önüne seriyor.