ChatGPT’yi tahtından edecek rakip: Deepseek nedir, hangi ülkenin ve ücretli mi

Başta OpenAI sonra ABD olmak üzere Çin’den devrim yaratan yapay zeka modeli geldi. İşte Deepseek hakkında bilmeniz gereken her şey.

ChatGPT’yi tahtından edecek rakip: Deepseek nedir, hangi ülkenin ve ücretli mi

ChatGPT ile başlayan yapay zeka devrimi, kısa sürede tüm dünyaya yayıldı ve ABD’li şirketlerin gelirleri katlandı. Teknoloji dahil pek çok sektörde devrim yaratan pek çok yapay zeka modeli var ve bunların çoğu ABD merkezli şirketlere ait. Ancak her şeyin bir yolunu bulan Çinliler, Deepseek ile piyasanın tozunu dumana katmaya geldi. Peki yapay zeka Deepseek nedir, hangi ülkenin ve ücretli mi? 

ÇİNLİLER DEEPSEEK İLE PİYASANIN TOZUNU ALACAK

ChatGPT’nin başlangıç serüvenini az çok biliyorsunuzdur. OpenAI bir anda ortaya çıktı ve ChatGPT yapay zeka modeli ile sessiz sedasız devrim yarattı. İşte tam da benzer senaryo şimdi Deepseek ile kaldığı yerden devam edecek.

Çin dışında az bilinen bir AI laboratuvarı, hem daha ucuz hem de daha az güçlü çiplerle donatılan yeni bir açık kaynaklı yapay zeka modeli geliştirdi. Deepseek adı verilen bu yapay zeka modeli sadece bir hafta içinde adını duyurmayı başardı ve milyonlarca kişiyi kendine çekmeyi başardı. Bu daha başlangıç olsa da hem Google, hem Microsoft hem de OpenAI’ın tahtı şimdiden sallandı.

Özetle “Silikon Vadisi bu kez tehlikede” diye de yorumlayabiliriz. 

CHATGPT VE BİRÇOK RAKİBİNİ GERİDE BIRAKTI

cnbc.com’un haberine göre Çinliler’in düşük maliyetlerle geliştirdiği Deepseek AI modeli, dünya devi OpenAI’in ChatGPT GPT-4O modelinin yanı sıra, Antropic'in Claude Sonnet 3.5 ve Meta s Llama 3.1 gibi rakiplerini problem, matematik ve kodlamaya kadar daha pekçok testte geride bırakmayı başardı.

DeepSeek adlı laboratuvar, Aralık ayının sonlarında yalnızca iki ayda ve 6 milyon dolardan daha az bir maliyetle, Nvidia’nın H800 adlı azaltılmış yeteneklere sahip çiplerini kullanarak geliştirdiğini söylediği ücretsiz ve açık kaynaklı bir büyük dil modeli ile karşımıza çıktı. 

ABD’li dev şirketlerin şimdiden tahtını sallayan bu yapay zeka modeli, alarm zillerini çaldı ve büyük teknoloji şirketlerinin yapay zeka modelleri ve veri merkezleri inşası için yaptığı devasa harcamalarına yönelik soru işaretlerini de akıllara getirdi.

DEEPSEEK R1 MODELİ DE ÇIKTI

İlk versiyonuyla bile kendinden milyonlarca dolar daha fazla maliyetle geliştirilen rakiplerini geçen DeepSeek, Pazartesi günü OpenAI’nin en son o1 modelini de üçüncü taraf testlerinin çoğunda geride bırakan r1 adlı bir akıl yürütme modelini yayımladı.

Görüntü: Getty Image

Microsoft CEO’su Satya Nadella, Çarşamba günü İsviçre’nin Davos kentinde düzenlenen Dünya Ekonomik Forumu’nda. “Çin’den gelen bu gelişmeleri çok, çok ciddiye almalıyız.” dedi.

Üstelik DeepSeek, OpenAI'ın aksine bilgileri anlık olarak internetten toplamıyor. AI modelinin kullandığı veriler 2023 yılından sonrasını kapsamasa da,  güncel haberler ve verilerle çalışılmayan diğer alanlarda ChatGPT-01 ile benzer işlevler sunuyor.

DEEPSEEK KİMİN

Teknoloji devlerinin tahtını sallayan bu yapay zeka şirketinin kime ait olduğu da merak edilen konular arasında.  Medya raporlarına göre, DeepSeek yaklaşık 8 milyar dolarlık varlık yöneten High-Flyer Quant adlı bir Çin hedge fonundan doğdu. Yani bu yapay zeka şirketi Çin merkezli. 

Ancak DeepSeek, ilerleme kaydeden tek Çinli şirket değil. Nitekim aktarılanlara göre apay zeka araştırmacısı Kai-Fu Lee, girişimi 01.ai’nin yalnızca 3 milyon dolarlık bir bütçeyle eğitildiğini söyledi. TikTok'un ana şirketi ByteDance ise Çarşamba günü, OpenAI’nin o1 modelini önemli bir testte geride bıraktığını iddia eden modelinin bir güncellemesini yayımlamıştı. 

DEEPSEEK ÜCRETLİ Mİ

Hayır, GitHub’da da yer alan bu açık kaynak kodlu yapay zeka modeli tamamen ücretsiz.

Eğer böyle giderse pek çok yapay zeka devi kısa sürede tahtından olabilir. 

APP STORE'DA CHATGPT'Yİ GERİDE BIRAKTI

Deepseek'in çılgınlığı o kadar hızlı devam ederken, şimdi yeni bir rekor daha gerçekleşti.

Reuters'in haberine göre Çinli startup DeepSeek'in AI Asistanı, en zorlu rakibi ChatGPT'yi geride bırakarak Apple'ın Amerika Birleşik Devletleri'ndeki App Store'unda bulunan en yüksek puanlı ücretsiz uygulama oldu. 

Açık kaynak kodlu DeepSeek-V3 modeliyle desteklenen bu yapay sohbet botu, uygulama veri araştırma şirketi Sensor Tower'a göre ücretsiz olarak en iyi 10 uygulama girdi ve ABD'de ChatGPT'nin indirmelerini aştı. Türkiye'de ise şu anda ücretsiz en popüler uygulamalar arasında App Store'da 5. sırada. Ancak ülkemizdeki vatandaşlar bu platformun adını duydukça akın edecek ve indirme sayısında da artışa gidilecek. 

Öte yandan Webtekno'nun derlemesine göre DeepSeek'in yapay zekâ serüveni, Kasım 2023'te başladı.  Çinli girişim, ilk olarak ilk DeepSeek Coder modeliyle çıkış yaptı. İsminden de anlaşılabileceği üzere kodlamaya odaklanan sohbet botu, yayımlandığı dönem ses getirmişti. Durmak nedir bilmeden çalışan geliştirici ekip, daha sonra 67 milyar parametli DeepSeek LLM modelini tanıttı. Mayıs 2024'te kullanıma sunulan DeepSeek-V2 (sonradan DeepSeek-Coder-V2 olarak isimlendirildi) modeli ise güçlü ve uygun fiyatlı olması nedeniyle dikkatleri üzerine çekti. Hatta bu model, Çin'deki rakip firmaların yapay zekâ sektöründeki fiyatları düşürmesine neden oldu.

Kaynak: CNBC