Google, dünyanın en büyük pazarlarında pek çok davayı kaybediyor ve ağır cezalar ödüyor. Son olarak ABD mahkemesi, reklam teknolojilerinde tekel kanısına varmasının ardından Google’a milyonlarca dolar ceza kesti.
Ancak daha tehlikeli bir durum söz konusu. ABD mahkemesi, Google’ın bu tekeli kırabilmesi için Chrome tarayıcısını satması yönünde baskı yapmaya başladı.
ABD Adalet Bakanlığı çok sayıda ceza vermek istese de, bunların hiçbiri Google’ı Chrome’a satmaya zorlamasından kötü olamaz. Söz konusu eğer Chrome’un satılması ise ilk rakip şirketten bir talip var; OpenAI.
OPENAI, CHROME’U SATIN ALMAK İÇİN SIRAYA GİRDİ
Yurt dışı teknoloji medyasından arstechnica.com’un haberine göre Chrome’u satın almak isteyen şirketlerden biri ChatGPT’nin çatı şirketi OpenAI.
Google’ın antitröst davasını takip eden OpenAI, duruşmanın ikinci gününde OpenAI'da ChatGPT ürün başkanı Nick Turley ile birlikte tanıklar arasında yer aldı.
Ancak Turley, sadece Chrome hakkında konuşmak için orda bulunmadı. Nitekim Google’ın arama indeksini rakipleriyle paylaşmaya zorlaması da masaya yatırılan konular arasında.
OpenAI, Microsoft ile yakın ilişkide olsa da, Turley’nin ima ettiğine göre Bing'in arama verileri kendileri için yeteri kadar ihtiyacı karşılamıyor. (Microsoft’un adı açıkça verilmedi.)
CHATGPT SİSTEMLERİ DAHA FAZLA VERİYE SAHİP OLABİLİR
OpenAI’in Google’a gönderdiği ve duruşmada ortaya çıkan bir e-postada, “Birden fazla ortakla çalışmanın ve özellikle Google’ın API’sine erişmenin, kullanıcılar için daha iyi bir ürün sunmamıza olanak sağlayacağına inanıyoruz,” denildi.
Ancak Google, arama alanındaki üstünlüğünü zedeleyeceği gerekçesiyle bu teklifi reddetti. Şu anda iki şirket arasında herhangi bir iş birliği bulunmuyor; fakat Turley, Google’ın arama verilerini lisanslamak zorunda kalmasının rekabeti yeniden canlandıracağını belirtti.
PEKİ CHROME NE OLACAK?
Öte yandan Chrome konusuna gelince Yargıç Amit Mehta, DOJ’un Chrome’un elden çıkarılması yönündeki önerisine biraz şüpheyle yaklaşsa da, hükümet Chrome’un Google’ın tekelleşme faaliyetlerinin merkezinde yer aldığını savunuyor. DOJ ekibi, Chrome’un satılmasının internet üzerindeki rekabet ortamını dengeleyeceğini düşünüyor, ancak tarayıcının kim tarafından satın alınacağı belirsizliğini koruyır.
OPENAI SÜRECE DAHİL OLMAK İSTİYOR
OpenAI yöneticilerinden Turley’e göre eğer Google, Chrome’u satmak zorunda kalırsa, ChatGPT’nin geliştiricisi OpenAI şirketi bu sürece dahil olmak isteyecek. Chrome’u almayı ister misiniz sorusuna Turley net bir şekilde, “Evet, biz de isteriz, birçok başka taraf da ister,” yanıtını verdi.
OPENAI KENDİ TARAYICISINI GELİŞTİRMEYİ DÜŞÜNÜYORDU
Bu arada OpenAI, web search özelliğini piyasaya sürerek Google’a rakip olmuştu.
Ancak sadece bununla sınırlı kalmıyor. ChatGPT’nin geliştiricisi ayrıca Chromium tabanlı tarayıcısını geliştirmeyi düşündüğü daha önce bildirilmişti. Şirket, birkaç ay önce, Chrome’un piyasaya sürülmesinde görev almış olan eski Google geliştiricileri Ben Goodger ve Darin Fisher’ı işe alarak önemli bir adım attı. Şu an için piyasada henüz OpenAI şirketine ait bir tarayıcı olmasa da, Chrome’u devralmasıyla işler değişebilir. Ancak önümüzdeki birkaç ay içinde Chrome konusunda net bir sonuca varamayan OpenAI, kendi AI destekli internet tarayıcısını da duyurabilir.
Kaynak: Ars Technica