Yapay zeka DeepSeek, düşük maliyetli ve birçok testte rakiplerini geçerek dünyayı kasıp kavurdu.
Sınırlı donanıma rağmen müthiş performans ortaya koyan AI modeli için güvenlik endişeleri de tartışılmaya başlandı. Çin merkezli DeepSeek için ortaya atılan son iddia, kullanıcı verilerinin Çin sunucuları aracılığıyla hükümete aktarılması.
DEEPSEEK, KULLANICI VERİLERİNİ ÇİN HÜKÜMETİYLE Mİ PAYLAŞIYOR?
ABCnews'in özel haberine göre uzmanlar, dünyayı kasıp kavuran yeni yapay zeka aracı DeepSeek'in programlamasında gizli kodlar bulunduğunu ve bu kodlar sayesinde kullanıcı verilerini doğrudan Çin hükümetine gönderebildiğini öne sürdü.
DeepSeek, geçen hafta yapay zeka modelini Amerikalı rakipleri gibi milyarlarca dolar yatırım yapan OpenAI'ye kıyasla çok daha düşük bir maliyetle geliştirdiğini duyurduğunda Wall Street'i şaşırttı. Ancak siber güvenlik uzmanlarına göre, DeepSeek'in ulusal güvenliğe yönelik potansiyel riski, şirket ile Çin hükümeti arasında olası bir açık kapı nedeniyle daha önce düşünüldüğünden daha ciddi olabilir.
İKİNCİ TIKTOK VAKASI MI?
Elbette bu kadar hızlı büyümesi göz ardı edilmese de Amerikalı kullanıcılar, benzer bir durumu TikTok'ta yaşadığı için DeepSeek konusunda da fazlasıyla endişeli. Zira bir anda ortaya çıkan yapay zeka DeepSeek için akıllarda soru işaretleri dolu. Öyle ki daha önce gizlilik politikasında DeepSeek, kullanıcı verilerinin Çin sunucularına gönderildiğini açık açık belirtmişti. Daha önceki yazımızda DeepSeek'e ne kadar güvenilir konusunu ele almıştık.
ABC News'e konuşan Feroot Security'nin CEO'su Tsarynny, DeepSeek'in kodunda aslında Çin Halk Cumhuriyeti'ne doğrudan bir yol olabileceğini ifade ederek şunları kaydetti:
"Çin hükümetinin kontrolü altındaki sunuculara ve şirketlere doğrudan bağlantılar görüyoruz. Ve bu, geçmişte hiç karşılaşmadığımız bir durum.
DEEPSEEK OLUŞTURURKEN BİLMENİZ GEREKENLER
Bir platforma abone olmak ne kadar olsa da, verilerinizin nereye gittiğini bilmenizde de fayda var.
Örneğin DeepSeek’e kayıt olan veya giriş yapan kullanıcılar, farkında olmadan Çin’de hesap oluşturuyor olabilir ve bu da kimliklerini, arama sorgularını ve çevrimiçi davranışlarını Çin devlet sistemlerine görünür hale getirebilir.
Tsarynny, DeepSeek’in kodunun bazı bölümlerini şifrelerini çözerek incelediğini ve kullanıcı verilerini yalnızca tek bir web sitesine gönderebilme kapasitesine sahip, kasıtlı olarak gizlenmiş görünen bir kod bulduğunu söylüyor: CMPassport.com, Çin hükümetine ait ve onun tarafından işletilen bir telekomünikasyon şirketi olan China Mobile’ın çevrimiçi kayıt sistemi.
DEEPSEEK BİRER BİRER YASAKLANIYOR
Ulusal güvenlik tehdidine karşı birçok ülke DeepSeek'i engellemeye başladı.
Avustralya Yayın Kuruluşunun (ABC) haberine göre, Avustralya İçişleri Bakanı Tony Burke, Deepseek'in hükümete ait cihazlarda yasaklanmasına yönelik kararı imzaladı.
Burke, ülkesinin "ulusal risk" olarak tanımladığı şeyleri yasaklamaktan çekinmeyeceğini, bu yasağın, uygulamanın ait olduğu ülkeden dolayı değil, hükümete yönelik barındırdığı riskler nedeniyle getirildiğini söyledi.
Karara göre, DeepSeek'in hükümet cihazlarında kullanımına yasak getirilirken kamu çalışanları uygulamayı kişisel cihazlarında kullanabilecek.
Öte yandan kamu kurumlarının, "uygulamanın bütün cihazlardan silindiğine dair" raporu İçişleri Bakanlığına iletmeleri gerekiyor.