Dünya, son birkaç gündür Los Angeles’daki yangın faciasını konuşuyor. 180.000 kişinin evsiz kaldığı, 9.000'den fazla binanın yıkıldığı ve canların yandığı bu felakette asparagas haberler de yayılmaya devam ediyor.
Mashable.com’un haberine göre bazı kullanıcılar sosyal medyada yangının söndürülememesini ChatGPT’ye bağladı.
Daha önceki raporlar, ChatGPT’nin halihazırda su kaynaklarını tükettiğini gösteriyordu. Ancak bu devasa yangında yapay zeka sohbet robotunun bu tür bir suçlamayla karşı karşıya kalması, yeni bir tartışmanın zeminini hazırladı.
CHATGPT SU KAYNAKLARINI MI TÜKETTİ?
ChatGPT ve diğer AI modelleri, iklim değişikliğine katkıda bulunan büyük bir karbon ayak izine sahip. İklim değişikliği nedeniyle Türkiye dahil dünyanın birçok yerinde yangınların sayısı artıyor.
Yani bir bakıma ChatGPT, aslında iklim değişikliğine katkıda bulunan faktörlerden biri. Fakat ABD’nin Los Angeles eyaletinde yapay zekanın gerçekten de bir suçu yok. Zira ChatGPT yangını başlatmadı ve suyun tükenmesinin nedeni de AI değil.
ChatGPT’nin su kaynaklarını tükettiği yönünde iddiaların yaygınlaşmasının ardından Los Angeles Su ve Elektrik Departmanı'nın eski genel müdürü Martin Adams, Los Angeles Times'a açıklamalarda bulundu:
"Su sistemi, bir orman yangınının ardından bir toplumu saran yangınla mücadele etmek için asla tasarlanmadı." İtfaiyeciler, sistemin bu kadar uzun süre boyunca bu kadar fazla su pompalamak için inşa edilmediği için suyu tükettik, veri merkezleri tarafından kötüye kullanılmasından dolayı değil.’’
Makyaj sanatçısı ve aktivist Matt Bernstein, Instagram'da neredeyse 500.000 beğeni alan bir gönderisinde, "AI 'sanatına' ihtiyacımız yok. AI alışveriş listelerine ihtiyacımız yok. AI otonom araçlara ihtiyacımız yok. ChatGPT'ye, Gemini'ye, Grok'a, DALL-E'ye ya da zaten kendi insan beyinlerimizde var olan 'devrimci' teknolojilere ihtiyacımız yok. Bizim ihtiyacımız olan şey, dünya," yazdı.
PEKİ CHATGPT NE KADAR SU TÜKETİYOR?
Merak edilen bir diğer konu da ChatGPT’nin ne kadar su tükettiği. Google, Microsoft ve OpenAI gibi teknoloji şirketleri, enerji tüketimleri konusunda kaçamak cevaplar veriyor.
Ancak su tüketimi, kamusal kayıtlar aracılığıyla erişilebilir ve araştırmacılar tarafından yapılan hesaplamalarla tahmin edilebilir. Associated Press'in 2023'te yaptığı bir araştırma kapsamında, OpenAI'nin GPT-4 modelini eğitmek için kullanılan Microsoft veri merkezlerinin sunucularını soğutmak için 11.5 milyon galon suya ihtiyaç duyduğunu ortaya koydu; bu, bölgenin toplam su temin miktarının yüzde 6'sına tekabül ediyor.
Diğer yandan The Washington Post ve California Üniversitesi, Riverside tarafından yapılan yakın tarihli bir araştırmada ChatGPT ile oluşturulan 100 kelimelik bir e-postanın yaklaşık olarak bir şişe suya denk geldiğini, yani 519 mililitre su gerektirdiğini tespit etti. Ayrıca ChatGPT'yi yılda bir kez kullanan 16 milyon kişi, 435.235.476 litre su kullanıyor ve bu rakam oldukça ciddi.
Özetle yapay zeka teknolojileri su tüketimi konusunda acımasız. Fakat Los Angeles’daki yangında suyun tüketilmesinin sebebi bu değil. Zira böylesine bir yangın beklenmediği gibi, depolanan su miktarı da buna göre ayarlanmadı.
Güncel yapay zeka içerikleri için techturco.com’u takip etmeye devam edin.
Kaynak: Mashable
Derleme: TechTurco