Yapay zeka coin nedir ve hangileri var: Yeni başlayanların bilmesi gereken püf noktalar

AI teknolojilerinin gelişimiyle birlikte kripto para borsaları da canlandı. Bununla birlikte yapay zeka coinleri, yani yapay zeka paraları da dediğimiz para birimleri boy göstermeye başladı. Peki yapay zeka coin nedir ve nasıl bir türe sahip.

Yapay zeka coin nedir ve hangileri var: Yeni başlayanların bilmesi gereken püf noktalar

Teknolojinin gelişimi hızla devam ederken son yıllarda yapay zeka revaçta. Gerek çip üreticileri gerekse diğer teknoloji devlerinin yatırımlarını artırdığı AI teknolojileri, sektörler arası adeta devrim yaptı. Bununla birlikte piyasada artık normal coinlere ek olarak yapay zek coin, yani diğer bir tanımla yapay zêka paraları da görülmeye başlandı.

Peki bu coinler nedir ve hangi türden teknolojilere sahip. İşte yeni başlayanlar için kısa ve öz bir kılavuz…

YAPAY ZEKA COİN NEDİR

Tüm bunlardan önce kripto paralar için ana ögemizin ne olduğunu bilmeyeliyiz. Blockchain’den bahsediyoruz. Merkezi bulunmayan dijital kayıt defteri veya veri yapısı olarak da bilinen blockchain, kripto piyasasında para transferi veya diğer işlemleri güvenli ve şeffaf gerçekleştirmek için kullanılan bir teknoloji. Adından da anlaşılacağı gibi, veriler "bloklar" halinde saklanıyor ve temelinde bir zincire bağlanıyor. 

Şimdi dönelim AI Coin, yani yapay zeka coinlere; blok zincir teknolojisi ile yapay zeka (AI) arasındaki kesişimi temsil eden ve blok zincir üzerinde inşa edilen bu dijital tokenler, genelde yukarıda da bahsettiğimiz gibi blok zincir ekosistemi içinde AI çözümlerini entegre etmeyi veya AI teknolojilerini geliştirmek için blok zincirden yararlanmayı hedefleyen projeleri destekliyor. 

AI Coin'lerin değeri; projenin sunduğu faydalara (örneğin makine öğrenimi protokolleri, sinir ağları veya tahmin sistemleri gibi yenilikçi özellikler), merkeziyetsiz AI çözümlerine olan talebe ve tokenların kullanım alanlarına bağlı olarak şekilleniyor. Üstelik bu tokenların tahsisi veya kullanımı, AI destekli hizmetlere erişim sağlamanın yanı sıra, proje geliştirme kararlarında oy kullanmak veya ilgili blok zincir üzerinde AI çözümlerini dağıtmak gibi amaçlar kapsamında gerçekleştirilebiliyor. 

YAPAY ZEKA COİNLERİ NELERDİR?

BtcTurk’ün derlemesine göre yapay zeka coinlerinin sayısı günden güne artıyor. Bunlar arasında ise popüler olanlar şöyle:

SingularityNET (AGIX)

SingularityNET, bir yapay zeka pazar yeri olarak hizmet verir. Bu platform, geliştiricilerin kendi yapay zeka programlarını oluşturup satmalarına imkan tanırken, aynı zamanda yapay zeka çözümlerine ihtiyaç duyan kullanıcıların bu hizmetleri kolayca satın almasını sağlar. Kısacası, hem yapay zeka geliştiricileri hem de kullanıcılar için kazanç sağlayan bir alan sunduğunu söylemek mümkün.

Fetch.ai (FET)

Fetch.ai (FET) ise, blokzincirleri için yapay zeka odaklı bir proje olarak piyasaya çıktı. Merkezi olmayan dijital ekonomi için yapay zeka destekli akıllı altyapı sunan, açık erişime sahip merkeziyetsiz bir makine öğrenme ağı olan bu proje, cihazların birbirleriyle iletişim kurabildiği Şeylerin İnterneti (IoT) teknolojisini, blokzinciri tabanlı algoritmalarla birleştirerek makine öğrenmesini geliştirmeyi hedefliyor.

The Graph (GRT)

btcturk.com’a göre The Graph (GRT), Ethereum ve benzeri ağlarda veri sorgulamaları için indeksleme protokolüdür. Merkeziyetsiz Finans (DeFi) ve web3 ekosistemindeki uygulamalar için API ile veriler sunar. Verilerin genel erişime açık olmasına ihtiyaç duyan herkes, Subgraph olarak adlandırılan açık API’ları oluşturabilir ve yayınlayabilir. The Graph protokolü şu anda Ethereum blokzinciri ve dağıtık dosya saklama sistemi InterPlanetary File System (IPFS) yani Gezegenlerarası Dosya Sistemi üzerindeki verileri indeksleyebilmektedir.

Numeraire (NMR)

Yukarıdakilere ek olarak Numerai, kriptografi, makine öğrenimi, yapay zeka ve veri bilimi gibi çeşitli teknolojileri bir araya getiren bir sistem olarak dikkat çekiyor. Ethereum blokzincirinde oluşturulan platform, bir risk koruma fonu olarak faaliyet gösterir. Ayrıca Numeraire, bu risk koruma fonu tarafından oluşturulan ilk kriptopara birimi olarak da dikkat çekiyor.

Ocean Protocol (OCEAN)

Öte yandan Ocean Protocol, merkeziyetsiz veri alışverişi sağlayan, verilerin üreticileri ile veri satın almak isteyen tüketicileri buluşturan yapay zeka platformudur. Ocean Protocol ile kullanıcılar, veriler üzerinden gelir elde edilebilmektedir. Ocean Market isimli pazar yerinden, veri alım satım işlemleri gerçekleştirilebilmektedir.

iExec RLC (RLC)

Oldukça seçeneklerin fazla olduğu listede iExec’de yer alıyor; blokzinciri tabanlı merkeziyetsiz bir bilgi işlem platformu olmasıyla dikkat çekiyor. Bunun yanında iExec RLC, bulut kaynakları için bir pazar yeri oluşturmayı amaçlarken, platform aynı zamanda kullanıcıların bulut teknolojisiyle ağdaki diğer bilgisayarlar arasında hesaplama kaynaklarını paylaşmalarına da olanak tanıyor.  Son olarak iExec RLC, kullanıcılara bulut işlem gücü sunarak, depoladıkları dosyalara kolayca erişim sağlamalarını da mümkün kılıyor. 

Şimdilik öne çıkan yapay zeka coinleri bu şekilde. Ancak Deepseek ve diğer rakip modellerin yaygınlaşması ile bu listeye yeni AI para birimleri de eklenecektir.